Crimă la Curtea Domnească! “Restauratorii” au ucis monumentul

Curtea Domnească a Târgoviștei a trecut peste timp, vrăjmași și perioadă comunistă. Nu și peste restaurarea din 2011 – 2012. Monumentul emblematic al județului, cu o valoare istorică inestimabilă, este distrus, iremediabil am zice noi, de cârpacii restauratori care au cheltuit 3,4 milioane de euro pentru a aduce ruinele Curții într-o stare cu mult mai proastă decât era înainte de intervenția lor. Termopanele, plasticul și gresia  montate sub scuza că se vor realiza spații expoziționale, au generat un condens care a măcinat cărămida și a  umplut spațiul de umezeală și mucegai. ”Reintroducerea în circuitul turistic a Cetăţii de Scaun Târgovişte»a fost un proiect finanțat  de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului cu beneficiari  Primăria municipiului Târgovişte şi Consiliul Judeţean Dâmboviţa. Valoarea contractului a fost  de 3.480.506,49 euro și a fost încheiat între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi CLAR REHABILITACION SL, împreună cu SC COBADI IMPEX SRL Târgovişte.

Intervenția așa zișilor restauratori face monumentul aproape nevizitabil în interior, din cauza mirosului insuportabil de umed și a riscului la care se expun turiștii. Aceeași situație se înregistrează și în zona lapidariumului, unde apa curge nestingherită pe pereții care au înverzit.

Strigător la ce este faptul că atât autoritățile beneficiare, Primăria Municipiului și Consiliul Județean Dâmbovița, cât și reprezentanții muzeului, Direcția Județeană de Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național și istoricii locului par că nu știu și nu văd ce se întâmplă cu ruinele curții. Nu am văzut nici o poziție publică  a acestora împotriva restauratorilor, care să vină cu banii înapoi și să repare, cât se mai poate, din daunele produse.

 CLAR REHABILITACION SL, împreună cu SC COBADI IMPEX SRL Târgovişte și-au bătut joc de moștenirea culturală a celor 33 de voievozi ai Târgoviștei. Clar Rehabilitacion este o firmă spaniolă, care se reclama lider național în restaurare. Astăzi firma este în procedură de insolvență. Cobadi în schimb este o firmă târgovișteană, care continuă să câștige proiecte și să lucreze în întreg județul și care ar trebui să-și asume starea în care este monumentul. Teoretic, în țara această există și niște legi care ar trebui să apere monumentele istorice. Și când te gândești că visăm cai verzi pe pereți – Târgoviște – capitală culturală regională, în timp ce distrugem singurul lucru pe care Ploieștiul sau Piteștiului nu îl au: o reședință voievodală!

resturare curtea domneasca (4)

resturare curtea domneasca (2)

resturare curtea domneasca (1)resturare curtea domneasca (10) resturare curtea domneasca (9) resturare curtea domneasca (8) resturare curtea domneasca (7) resturare curtea domneasca (6) resturare curtea domneasca (5)

Imagini înainte de restaurare

35b58_8a0a curtea domneascaCITEŞTE ŞI: REPLICĂ: Cobadi acuză muzeul și proiectantul pentru cum arată Curtea Domnească

Citeste articolul integral Gazeta Dambovitei

Powered by WPeMatico

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *