EDITORIAL BILUNAR – Radu PĂRPĂUȚĂ: SCRISOARE ANTE-ELECTORALĂ PUBLICATĂ POST-ELECTORAL

Prea puțin stimați pămpălăi și pămpăloaice,

Înainte de a vă duce la vot, m-am gândit să vă scriu, cu toate că am puține speranțe, aproape de zero, că mă veți înțelege, căci gradul vostru de înțelegere este acela al unui papagal învățat să injure ca și stăpânii săi. Știu că bruma de gândire pe care ați avut-o s-a topit în cazanul cu fiertura călduț-leșioasă politicianistă varaniană și ghițăliană, o supă încălzită și reîncălzită mereu pentru cei cu fontanela încruzită ca voi, supă pe care o hăpăiți zi de zi. A fost prea grețos potolul ăsta amestecat cu minciună, cu ticăloșie, cu fariseism și manipulare, ca să-i puteți face față! Pe scurt, nu vreau să vă clintesc coaja groasă de igrasie din cap și nu vreau să vă dovedesc că sunteți pămpălăi. Aș vrea însă, bieți pămpălăi, să am satisfacția ca, măcar în al doisprezecelea ceas, să văd că vă treziți și că ziceți ca Tudor Postelnicu (țineți minte? demnitarul ceaușist): „Am fost un dobitoc”. Știu că e o satisfacție meschină, de nătâng, fiindcă și eu am început să mă molipsesc de nătângia voastră, dar la altceva nu mai pot nădăjdui din partea voastră.
N-am să vă arăt, nedragi pămpălăi și pămpălițe, ceea ce se vede de la o poștă: că ceea ce au făcut rău cei dinainte, cei de acum fac înzecit și însutit mai rău, că ceea ce au făcut bine cei dinainte, cei de acum distrug. Dar nu am să mă apuc acum să compar, că tot degeaba, tot nu veți pricepe. Căci în douăzeci de ani și mai bine am ajuns să vă cunosc stupizenia amestecată cu ticăloșie interesată și nu îmi mai fac iluzii (știu bine că vorbele mele vor deranja pe cei de la ziarul care îmi tipărește „opiniile”, ziar care, nu-i așa, ca orice ziar, trebuie să fie optimist, să „gândească pozitiv”. Dar să mă lase să-mi spun oful, că mă sufoc). N-am să vă scot în evidență mărețele nerealizări ale guvernului pontilist (pointillist mai degrabă, că al dracu de bine se mai pricep ăștia să vopsească „impresionist” lucrurile), minciunile, mânăriile, șpăgăreala, penalitatea, manipularea, mitocănia stângii de la putere, stânga legitimă și continuatoarea de drept a național-comunismului ceaușist. Citeam deunăzi afirmațiile cuiva, cum că este nevoie de o mișcare de stânga în România. De ce „stângă” mai este nevoie, Doamne apără și păzește! odată ce tot „spectrul” politic românesc se limitează la diverse nuanțe de roșu!? În rest sunt doar câteva epave de dreapta, rămășițe paradite ale unui mare partid de dreapta. Plus cîteva enclave, care țin linia și mintea dreaptă ale unei intelectualități nepervertite și „necorecte” și necorectate politic.
Deloc dragi pămpălăi și pămpălițe, nu am să îmi mai bat capul să vă dau în vileag marionetele politice care vă mânuiesc, biete marionete ticăloase care, la rândul lor, sunt mânuite din culise de alții, cei care conduc din umbră țara și care au interes să vă țină proști. Cu cât știți mai puțin, cu atât e mai bine pentru ei, cu atât mai ușor vor pune gabja pe resursele țării, din care vă vor da apoi și vouă cu lingurița, ca pe anafură. Anafura natântocilor! Este inutil să vă arăt cu degetul pe Mickey Mouse-ul care a ajuns ca păduchele în frunte nu pentru merite personale, ci pentru înclinația sa nativă spre minciună, „calitate” apreciată la superlativ de mânuitorii de care vă vorbeam. Și minte la orice oră, cred că și-n somn, cu naturalețe și cu zâmbetul pe buze. Nu se remarcă prin nimic altceva, prin nimic constructiv, nu a făcut nimic, nu a schimbat nimic. Aaa, ba da! Se remarcă printr-o bădărănie a replicilor perfectă (aici nu-l întrece nici un cocălar de Ferentari!), printr-un plagiat pe care-l bunghește și un elev de școală primară (dar nu tu, pămpălăule!) și printr-o suspiciune de crimă.
Dar degeaba vă spun vouă, pămpălăilor! Voi vă încleiați mințile în balele puturoase emise de marile reptile, Varanul și Ghițăul, cu oștile lor de duhuri necurate publicistice. Susțineți până în pânzele albe idei găunoase, căci voi nu gândiţi, voi preluaţi şi repetaţi ce vi se spune, ce vi se inoculează: că Băsescu e dușmanul poporului și strică imaginea Romăniei, la fel ca și Monica Macovei, o procuroare ceaușistă rea și pârâtoare la U.E; că lui Răzvan Ungureanu îi place traiul bun cu vită argentiniană maturată, cu alifii și unguente; că Boc e-un pitic slugarnic; că Elena Udrea e o femeie fără suflet, care a furat 4 miliarde de euro pentru a-și cumpăra pantofi și genți și care, vai! sare cu parașuta; că CCR, ÎCCJ, CSM, DNA, ANI sunt instituții băsiste, etc. Dar, în același timp, înglodați în astfel de prostii mincinoase, nu observați, pămpălăilor, lucruri esențiale: că guvernul lui Mickey Mouse a dus la unele din cele mai mari prețuri la benzină și motorină din Europa; că avem cel mai mic salariu minim din U.E.; că suntem pe primul loc la numărul de taxe plătite de firme (39); că de fapt nivelul de trai scade dramatic din zi în zi. De ce nu vedeți lucrurile acestea? Din prostie şi dintr-un dram de ticăloşie? Din dorinţa de-a vă ascunde propriile mici mizerii, propria dorinţă de câştig fără muncă, propriile nerealizări, propria lipsa de educaţie? Sau din dorinţa de-a nu recunoaşte nici un singur amănunt care de fapt v-ar face responsabili pentru starea de lucruri din ţară. Cel mai vinovat nu este ticălosul care profită, principalii vinovaţi sunt cei care-i acceptă ticăloşiile, pentru a masca propriile ticăloşii şi nimicnicia caracterului.
Nestimați pămpălăi, binele nu va veni, deşi Băsescu nu va mai fi. Băsescu nu va mai putea fi făcut răspunzător, iar binele tot nu va veni. Nu numai că binele nu va veni, dar răul va deveni tot mai evident. Nu că acum n-ar fi vizibil. O perioadă, cei mai pămpălăi dintre voi vor mai putea să fie purtaţi cu zăhărelul de Mickey Mouse și de oamenii lui: că, vezi Doamne, greaua moştenire care persistă, că schimbarea nu se petrece peste noapte, c-o fi c-o păți. Dar până la urmă şi cei mai pămpălăi dintre voi vor realiza că tromboneala cu Băsescu nu a fost altceva decât doar o gogoriţă pentru fraierit proşti şi pentru câştigat timp. În acel moment cei mai mulți dintre voi vor avea revelația postelniciană: “Am fost un dobitoc”. Dar nu veți fi convinși cu totul. Veți continua la nesfârșit să găsiți scuze și dați vina pe unul sau pe altul. Însă fără prostia voastră ei nu ar fi existat.

RADU PĂRPĂUȚĂ este moldovean din Iași, a tradus peste 50 de cărți, este un prozator  rafinat  și talentat  și un mare iubitor de Ion CREANGĂ…

Citeste articolul integral Gazeta Dambovitei

Powered by WPeMatico

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *