EXPOZITIE INEDITA! Inelul lui Vasile Alecsandri şi linguriţele lui Mihai Eminescu sunt la Ploieşti

EXPOZITIE INEDITA! Inelul lui Vasile Alecsandri şi linguriţele lui Mihai Eminescu sunt la Ploieşti

Paftale orientale, accesorii vestimentare lucrate în filigran, dar mai ales piese extrem de preţioase, precum inelul din aur al lui Vasile Alecsandri şi linguriţele lui Mihai Eminescu şi Veronica Micle, pot fi admirate la Ploieşti.

 

Finalul de an este marcat la Ploieşti de muzeografii de la Muzeul de Istorie şi Arheologie Prahova într-un mod inedit şi festiv, printr-o expoziţie care ilustrează nobila artă a prelucrării metalelor.

Piese foarte frumoase şi valoroase de secol XVIII şi până la începutul secolului XX, aflate în patrimoniul muzeului, pot fi admirate lunile următoare alături de expoziţia de bază a muzeului.

Casete de bijuterii, podoabe vestimentare, bijuterii fastuoase din aur, argint aurit, ornate cu perle, turcoaze, alemandine, paftale produse în atelierele balcanice, sub influenţa artei balcanice, dar şi piese produse în ateliere transilvănene, adevărate „dantele“ din argint, lucrate în filigran ca „o spumă uşoară“, aflate în expoziţie, eclipsează bijuteriile moderne şi te întorc în timpurile boierilor, principilor şi domniţelor.

În a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, prelucrarea metalelor a devenit o adevărată artă. Breslele aurarilor şi argintarilor transformau metalele preţioase şi semipreţioase, prin tehnici manuale, în piese unice, de o frumuseţe fără seamăn, onorând comenzile princiare şi boiereşti.

Printre piesele de patrimoniu expuse se remarcă unele extrem de valoroase prin apartenenţa la celebrii lor proprietari:  butonii lui Cuza, inelul sigilar din aur care a aparţinut scriitorului Vasile Alecsandri, linguriţele din argint ale poeţilor Mihai Eminescu şi Veronica Micle, ochelarii cu ramă din aur ai etnografului Alexandru Samurcaş, naşul istoricului Nicolae Iorga, două seturi de tacâmuri aparţinând famiilor Bibescu şi Ghica şi o cupă omagială a lui Carol I.

În expoziţie pot fi admirate şi două rochii de mireasă de epocă, dintre care una armenească, precum şi o costumaţie de zi, de damă, precum şi una de gală pentru bărbaţi.

  • mihai eminescu
  • expozitie ploiesti

    Citeste articolul integral pe ph-online.ro/

    Powered by WPeMatico

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *