Iohannis a închiriat un avion de lux pentru deplasarea la Bruxelles. Drumul a costat 140.000 de lei – FOTO

Iohannis a închiriat un avion de lux pentru deplasarea la Bruxelles. Drumul a costat 140.000 de lei - FOTO

Klaus Iohannis participă, joi, la reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles. Preşedintele a plecat alături de o delegaţie restrânsă, din care fac parte consilierii Leonard Orban şi Lazăr Comănescu, oamenii de la protocol şi de la SPP. Cum excursia nu era una planificată din timp, Administraţia Prezindeţială a închiriat rapid un avion de lux de mici dimensiuni.

Dan Mihalache, şeful Cancelariei Prezidenţiale, a explicat de ce s-a luat decizia închirierii unei asemenea aeronave şi cât a costat. Potrivit acestuia, Administraţii Prezidenţială plăteşte doar 140.000 de lei pentru avion, faţă de cei 400.000 de lei pe care i-ar fi plătit pentru închirierea unei aeronave Taron.

Aeronava închiriată este un Challenger 300 care aparţine companiei Toyo Aviation, a miliardarului egiptean Tarek El Feki. Compania a fost înfiinţată în 2007 şi, potrivit site-ului propriu, îşi propune să redefinească stilul de călătorie bussines, la un nivel superior clasei VIP. Condiţiile din interior sunt la cel mai înalt nivel, atât din punct de vedere al mobilierului, cât şi al altor dotări tehnice puse la dispoziţia pasagerilor (TV LCD, DVD player cu sistem audio performant, comunicaţii prin satelit etc.).

Avionul Challenger 300 are o capacitate de 9 locuri şi a fost fabricat în 2009. Are o viteză de croazieră de 850 de km/oră şi o viteză maximă de 891 de km/oră şi poate parcurge 5741 de km între două alimentări. Lungimea avionului este de 20,92 de metri. Avionul costă 20 de milioane de euro, iar o oră de zbor poate fi taxată de operatori cu mii de euro (între 3000 şi 8000 de euro pe oră). În asemenea situaţii speciale nu este exclus ca operatorul să stabilească un tarif redus.

Fostul preşedinte Traian Băsescu obişnuia să închiriere avioane de la Ţiriac Air pentru asemenea deplasări neplanificate.

content-image

content-image

content-image

content-image

content-image

content-image

content-image

Citeste articolul integral pe ph-online.ro/

Powered by WPeMatico

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *